ПАРК ЗА РЕАДАПТАЦИЯ НА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ

На няколко десетки километра от село Добърско се намира Паркът за реадаптация на танцуващи мечки - гр. Белица. разположен в Южна Рила в местността Андрианов чарк на 12 км. от гр.Белица, обл Благоевград и на 180 км. от столицата София. Простира се на 120 000 кв.м. и на надморска височина от 1200 до 1 345 м.

Основна заслуга за изграждането му имат фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и Община Белица.


Изграден е с помощта на световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. Той предлага на своите обитатели гъсти гори и хълмове за разходка и уединение, поляни и специално изградени слънчеви места за почивка.

Изградени са и различни по размер и форма езера за къпане и бърлоги за сън. По този начин на танцуващите мечки се осигурява естествена среда и защитено място за спокоен живот, близки до нормалните за техния вид. На това място мечките за първи път могат да почустват и демонстрират своите диви инстинкти и вродено поведение, потискани по време на тяхното робство.

Паркът за танцуващи мечки беше официално открит на 17 ноември 2000 г., а през 2000 г. са освободени първите танцуващи мечки, които са настанени в парка. До момента "Четири лапи" успя да спаси всички 25 регистрирани танцуващи мечки в България, и още 3 от Сърбия. Всички заедно делят общият си дом в Парка над Белица. Хотел-механа с. Добърско при желание на група гости има възможност да организира посещение на парка.

Използвани са материали от http://park.belitsa.com и www.belitsa.com