ХИЖА МАКЕДОНИЯ

Хижа Македония се намира в седловината Мечи проход /между Голям и Малък Мечи връх/ в Югозападния дял на Рила.

От нея се открива една от най-красивите панорами в Рила. 360° панорама предлага изглед към Динков дол и Семково, Малък Мечи връх, вр. Герман, долината на р.Бистрица, Голям Мечи връх, Ангелов връх и др. Разположена е на 2166м н. в. в южното подножие на Голям Мечи връх.

Хижата предлага 40 места за нощувка в стаи по 4, 5, и 7 легла и едно общо помещение с двуетажни легла за 24 души. Сградата е водоснабдена и електрифицирана от собствен източник. Спалните помещения се отопляват с радиатори чрез котел на твърдо гориво, има вътрешен санитарен възел и баня. Разполага с просторна туристическа столова с камина, туристическа кухня, в която туристите могат сами да си приготвят храна, щанд за хранителни продукти и стоки от първа необходимост. През лятото е възможно и устройване на палатков лагер. В района има връзка с мобилни оператори.

Хижа Македония е разположена на кръстопът на много живописни и интересни туристически маршрути, което я прави възлово място за туризма в Рила и Пирин. От тук любителите на природата могат да се полюбуват на едни от най-красивите гледки в двете планини.

Съседни турстически обекти:
- х.Елешница.
- Рилски манастир/по р.Радовичка и р.Илийна/
- Рилски манастир/по рида Бричебор/
- х.Рибни езера
- х.Грънчар
- х.Чакалица
- х.Семково
- х.Добърско
- х.Предела
- х.Бодрост /11км. черен път/
- х.Бодрост /през Царев връх/
- Връх Герман /2484м./
- Малък Мечи връх /2474м./
- Голям Мечи връх /2618м/.
- Куков връх /2411м./
- Марков камък
- Горна станция на лифта

Пътеките са маркирани.

Изходни места:
1.Село Добърско
2.Град Благоевград


Използвани материали от: http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Rila/Makedonia/ и http://360.belitsa.com/panorama360_hija_makedonia.php