ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Село Добърско е сред най-старите селища в България. За първи път името Добърско се споменава в грамота на цар Иван Шишман от 1378 година. Тогава селището е известно с името Гнидобрадско. След потурчването на Разлог, населението на Добърско бързо нараства с българите, търсещи спасение от османците.. До 18 век Добърско е важен икономически и търговски център в разложката котловина. Името му тогава е било Недобърско. През вековете Добърско е център на важни културни и религиозни събития. 

Навярно най-голямата историческа забележителност в селото е църквата Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, която се намира точно в централната част на Добърско. Тя представлява трикорабна базилика от 17 в. построена наполовина в земята с цел да не навлече гнева на Османската империя. Броя на изографисаните образи в храма надхвърля 460, което имайки предвид малката площ, върху която са разположени е постижение на религиозното изобразително изкуство само по себе си. Заради тях храмът е обявен за Национален паметник на културата. Доста атрактивен за посетителите на селото и църквата е а стенописът на Исус Христос във форма, приличаща космически кораб. В двора на храма има извор, който се смята за лечебен и също пази история, обвита в легенди.  

Добърско се намира и доста близо до Рилския Манастир, а около Добърско да са разпръснати цели осем светилища, които заобикалят като условна ограда селото.

 

Сред атракциите в Добърско са и 30-метров живописен водопад, антична керамична пещ и 500-годишна ела.

На няколко километра от селото се намира и Паркът за реадаптация на танцуващите мечки - гр. Белица. 

От селото тръгват и интересни планински маршрути, известни на планинарите, а именно към вр. Мусала, към хижа Добърско и хижа Македония.

Интересни местности тук са  Германица, Саровица, св. Илия.

Тези и други забележителности, вижте тук ......

Още снимки на забележителностите на с. Добърско можете да видите тук...

Използвани са материали от: http://dobarsko.com/, Уикипедия, http://www.dobarsko.org/, http://www.pravoslavieto.com/hramove/dobarsko/index.htm, http://www.4coolpics.com/article.php?id=24, http://bansko.net/dobarsko